Energia mareomotriu

Són les que aprofiten les marees, corrents submarins i el moviment de les ones. L’energia mareomotriu és renovable, la font d’energia primària no s’esgota per la seva explotació, i és neta, no contaminar. La relació entre la quantitat d’energia que es pot obtenir amb els mitjans actuals i el cost econòmic i ambiental d’instal·lar els dispositius per al seu procés han impedit la explotació d’aquesta gran energia.

Altres formes d’extreure energia del mar són: les onades; també la diferència de temperatura entre la superfície i les aigües profundes de l’oceà; els corrents submarins o l’eòlica marina.

La ubicació ideal per instal·lar una central mareomotriu és un estuari, una badia o una riera, on l’aigua hi pugui penetrar. S’aprofiten les diferències d’altures, interposant parts mòbils al moviment natural d’ascens i descens de les aigües, junt amb mecanismes de canalització i dipòsits, per poder així obtenir-hi el moviment en un eix.

Funcionament pas a pas:                                                                

  • Quan la marea puja, les comportes dels dics s’obren i l’aigua entra a l’embassament.
  • Una vegada l’aigua arriba al seu màxim nivell, les comportes es tanquen.
  • Durant la baixamar el nivell del costat contrari de l’embassament descendeix.
  • Quan la diferència entre el nivell del mar i de l’embassament arriba a la seva màxima capacitat s’obren les comportes de les turbines, perquè l’aigua passi a través d’elles cap al mar.
  • La força de l’aigua mou l’hèlix de la turbina i aquesta, en girar, acciona un generador que té acoblat, que és el que fa produir l’electricitat.